In verband met Hemelvaartsdag zijn wij donderdag 9 en vrijdag 10 mei gesloten.

 Bestellingen die woensdag 8 mei na 12.00 uur zijn besteld worden maandag 13 mei verzonden.

Dit is hoe jij je verzending duurzamer maakt met opvulmateriaal bij je verpakking

Auteur: Jorrit Slippens|Leestijd: 5 minuten

Als je je bedrijf wilt verduurzamen, zijn minder plastic in je producten en recyclebare verpakkingen goede stappen die je kunt nemen. Heb je ook over opvulmateriaal van je verpakking gedacht? Opvulmateriaal bij je verpakking houdt de producten stevig op hun plek. Lees meer over de voordelen en de duurzame opties van opvulmateriaal.

Waarvoor je opvulmateriaal voor je verpakking gebruikt

Opvulmateriaal vult de loze ruimte in verpakkingen. Het voorkomt dat je product gaat schuiven, dempt schokken en gaat beschadigingen tegen. Je hebt verschillende soorten opvulmaterialen, zoals:

  • Opvulchips van Flo-Pak®: de chips zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal, hebben een 8-vormig ontwerp, licht van gewicht en waterbestendig.
  • Opvulpapier in dispenserdoos: het opvulpapier komt in een dispenserdoos en scheur je eenvoudig af. Het is 100% gerecycled papier en beschikbaar in 2 hoeveelheden.
  • SizzlePak opvulpapier: gemaakt van papiersnippers in zigzag-vorm. De snippers zijn 100% biologisch afbreekbaar, niet-statisch en geven een feestelijk tintje als je uitpakt. 
  • Schuimfolie: geeft direct een extra laag bescherming om een product. Schuimfolie beschermt producten tegen krassen, is vochtbestendig en licht van gewicht.
  • Kraft opvulpapier: het opvulpapier bestaat uit 3 lagen, is erg stevig en creëert een bufferlaag. Ideaal voor verzendingen die extra bescherming nodig hebben.
  • Pakken opvulpapier: opvulpapier in pakken is licht van gewicht, is geschikt voor opvulmachines en kun je handig afscheuren.

Waarom duurzaam opvulmateriaal belangrijk is

Duurzame verpakkingen en opvulmaterialen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de impact op het milieu. Traditionele verpakkingsmaterialen, zoals plastic, vervuilen en hebben een negatieve invloed op het milieu. Jij kan met je bedrijf positief bijdragen aan het milieu door je ecologische voetafdruk te verkleinen en ook duurzaam opvulmateriaal te gebruiken.

Voordelen van het gebruik van duurzame opvulmaterialen voor bedrijven

Duurzaam opvulmateriaal voor verpakkingen biedt tal van voordelen voor bedrijven. Allereerst voldoe je met duurzame opvulmaterialen bedrijven aan de groeiende vraag van consumenten naar milieuvriendelijke producten en verpakkingen. Door duurzaam opvulmateriaal voor je verpakkingen te gebruiken, verbeter je je merkimago en bouw je een loyaal klantenbestand op.

Daarnaast is duurzaam opvulmateriaal beter te recyclen na gebruik. Jij draagt met je bedrijf bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval. Omdat veel opvulmateriaal voor verpakkingen ook biologisch afbreekbaar zijn, is het materiaal niet schadelijk voor de gezondheid. Dat is zowel gunstig voor jezelf, je werknemers als voor je klanten.

Toepassingen voor opvulmateriaal

Met opvulmateriaal zorg je ervoor dat je producten heel op hun bestemming aankomen. Het materiaal biedt namelijk een uitstekende bescherming tegen stoten en schokken tijdens transport. Daarnaast is opvulmateriaal onmisbaar voor als je een logistiek bedrijf hebt en veel producten inpakt én verzendt. Denk bijvoorbeeld aan deze producten:

  • Breekbare artikelen als glaswerk en keramiek
  • Kwetsbare producten als sieraden 
  • Elektronica als telefoons en koptelefoons
  • Meubels als tafels en stoelen

Tips voor het kiezen van het juiste opvulmateriaal voor je verpakking

Aan de hand van onderstaande vragenlijst kun je het juiste opvulmateriaal selecteren. Je streept af of vinkt juist aan welk materiaal voor jou van toepassing is. Bel of mail ons gerust als je meer advies nodig hebt.

1. Wat voor soort producten ga ik verzenden?
2. Hoe kwetsbaar is het product?
3. Hoeveel ruimte moet worden opgevuld?
4. Hoe duurzaam wil ik dat het opvulmateriaal is?
5. Wat zijn de kosten van het opvulmateriaal?

Alles voor een veilige verzending

Met hoekprofielen bescherm je artikelen extra tijdens transport en opslag. De driehoekige vorm zijn ontworpen om randen en hoeken van pallets te beschermen. Verzegel je verpakking ook eenvoudig met tape zodat je producten niet verloren gaan. Let er tot slot altijd op dat je de juiste maat verpakking kiest. Of dit nu een Amerikaanse vouwdoos, verzenddoos of palletdoos is.

Stap naar duurzaam verzenden nemen?

Pak jij duurzame strategieën in je hele bedrijf aan? Denk dan ook aan de verzend- en retourprocessen van je bedrijf. Kies voor opvulmateriaal dat de verzending duurzaam maakt en FSC-gecertificeerde verpakkingen. Keertje sparren over jouw volgende milieuvriendelijke stap? Neem contact met ons op.

Over de auteur

Jorrit Slippens

Jorrit is bij Tupak als Rob Geus in een keuken: hij onderzoekt alles. Voornamelijk waar de groeikansen voor Tupak liggen. Waarom hij zijn werk zo boeiend vindt? Dat komt door de onontdekte diversiteit van de sector. Van contact met een breed spectrum van bedrijven tot de 'How It’s Made'-ervaring tijdens fabrieksbezoeken, waar hij het volledige productieproces met eigen ogen ziet. Stilzitten is geen optie, er is altijd werk aan de winkel, uhh, webshop.