In verband met Hemelvaartsdag zijn wij donderdag 9 en vrijdag 10 mei gesloten.

 Bestellingen die woensdag 8 mei na 12.00 uur zijn besteld worden maandag 13 mei verzonden.

Hoe kies je de perfecte verzendkoker?

Auteur: Jorrit Slippens|Leestijd: 5 minuten

Je hebt keuze uit meerdere varianten bij het zoeken naar een geschikte koker voor het verzenden of opbergen van documenten, posters of lange items. Elk type koker heeft unieke eigenschappen. Dus hoe kies je de juiste koker die past jouw wensen? Lees ons advies.

Bepaal de juiste maat

De juiste maat kiezen voor je verzendkoker is zo belangrijk. Je wilt dat je product goed past. Tegelijkertijd wil je niet dat er teveel ongebruikte ruimte is, zodat het product goed blijft zitten en niet schuift tijdens transport. Bij Tupak hebben we kokers in verschillende afmetingen. Vraagt jouw product nét om een andere afmeting? Dan hebben we ook onbedrukte en bedrukte kokers op maat. Zowel plastic als kartonnen kokers. Waar moet je op letten bij de afmeting?

Diameter

De diameter van de koker is minimaal 2 mm breder dan de breedste zijde van je product. Je wilt het product namelijk soepel in en uitpakken en er zit een kleine afwijking in de afmetingen van de koker.

Stel dat je lamellen, een hockeystick of vishengel verstuurt, dan stem je de diameter af op de meest uitstekende zijde van het prodcut. Bij lamellen is dit de breedte van de stapel, voor hockeysticks de krul van de stick en voor de hengel waarschijnlijk de ogen of de molen. Heeft je product een cilindervorm, zoals paraplu’s of vlaggenstokken? Dan meet je gewoon de diameter van het product op.

De ideale diameter werkt anders bij opgerold drukwerk. Daar is de diameter van het product leidend. Stel dat je een poster in A2-formaat verstuurt. De diameter van de opgerolde poster is ongeveer 6 cm (60 mm) is en de lengte 59,4 cm (594 mm). Kies dan voor een verzendkoker met een diameter van 60 mm. Bonus: rol de poster niet te strak op, want dan krijg je het item moeilijk uit de koker of je poster blijft bol staan.

Lengte

Dit is een inkoppertje en toch vertellen we je hoe je de lengte van je kokerverpakking bepaalt. Namelijk door de lengte/hoogte van je product. Bij drukwerk geldt dit voor de breedte van de opgerolde zijde. Kies je voor kokers met deksel? Dan is er een verschil tussen de in- en uitwendige lengte. Omdat de deksels naar binnen steken, moet je rekening houden met 1 cm extra ruimte per deksel. Dus 2 cm in totaal. Je product heeft hierdoor voldoende ruimte voor de kokerdeksels. Deze beperken het schuiven van het product in de koker. Wij geven ook de interne lengte van de koker aan, scheelt jou weer rekenwerk.

Gebruik je de kokers om drukwerk zoals posters of tekeningen te verzenden? Voeg dan minimaal 1 cm toe aan de kant van de opgerolde zijde zodat de zijkanten van de poster niet beschadigd raken. Als je een poster in een koker met deksel verzendt, houd dan rekening met 3 cm extra ruimte in totaal. 2 cm (aan beide kanten 1 cm) voor de deksels en 1 cm (aan beide kanten 0,5 cm) voor het schuiven van het papier.

Bepaal waarvoor je de verzendkoker gebruikt

Ben je van plan de koker te gebruiken voor verzending, opslag of presentatie in de winkel? Bij verzending en opslag is de stevigheid van de koker belangrijker dan wanneer je de kokers in de winkel zet.

Welke verzendkoker je moet kiezen voor verzending en opslag

Kartonnen kokers

De dikte van de wand en het materiaal van de koker beïnvloeden de stevigheid ervan. Bij ronde en vierkante massieve kokers geldt: hoe meer wikkellagen van papier, hoe dikker de wand. En hoe dikker de wand, hoe robuuster de koker.

Bij andere kartonnen kokers speelt het type golfkarton een cruciale rol in de stevigheid. Onze standaardkokers zijn gemaakt van sterk enkelgolfkarton. Dit karton bestaat weer uit kraftpapier of testlinerpapier. Testlinerpapier is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en is goedkoper dan kraftpapier. Kraftpapier is sterk en duurzaam vanwege het gebruik van nieuwe houtpulp.

Ons standaard assortiment kokers is geschikt voor de meeste producten en we houden rekening met de volgende vuistregels bij het bepalen van de juiste wanddikte en karton kwaliteit:

De benodigde wanddikte en/of de kwaliteit van het golfkarton neemt toe wanneer:

  • de lengte van de koker toeneemt
  • de diameter van de koker toeneemt
  • het gewicht van het product toeneemt - de transportafstand van het product toeneemt
  • de kokers met producten hoger worden gestapeld

Kunststof kokers

Voor kunststof kokers hangt de wanddikte af van zowel het type materiaal (PVC of PETg) als de gebruikte hoeveelheid kunststof. De materialen en hoeveelheden kunststof hebben namelijk variërende eigenschappen en sterktes, wat direct van invloed is op de algehele stevigheid van de koker.

Welke koker je moet kiezen voor retail

Wil je dat jouw product in de winkel direct opvalt? Kokers vallen zeker weten op. Met hun unieke en opvallende ontwerp trekken bedrukte kokers direct de aandacht van je klanten. Met een beetje moeite en oog voor het design van het etiket, bieden ze niet alleen een luxe, vrolijke of betrouwbare uitstraling, maar verhogen ook de klantinteractie omdat het product zichtbaar is. Reden genoeg om voor transparante kokers te kiezen!

Welke koker je moet kiezen bij herhaaldelijk gebruik

Voor regelmatig openen en sluiten is een dekselkoker ideaal. Dankzij de stevige doppen open en sluit je de koker zonder beschadigingen aan het product. Zo bekijk je eenvoudig je spullen, vul je ze aan en bewaar en verzend je ze vervolgens veilig. Aan jou de keuze of je gaat voor witte of kartonnen dekselkokers.

Als architect of kunstenaar gebruik je bijvoorbeeld dekselkokers om je (bouw)tekeningen veilig meerdere keren te versturen en in te zien. Of kies voor hardplastic schroefokers als je bijvoorbeeld pennen en/of gereedschap in de werkplaats georganiseerd wilt houden.

Focus op kwaliteit met Tupak

Bij Tupak verbeteren we constant ons assortiment kokers. Dat houden we expres breed, zodat je zelf kunt kiezen tussen extra stevig gewikkelde kartonnen kokers of flexibelere plastic kokers. Op die manier heb je verschillende mogelijkheden. We regelen een unieke uitstraling voor je koker verpakking als je dat nodig hebt, garanderen de perfecte pasvorm voor jouw product en zijn had op weg met verduurzaming.

Benieuwd naar ons volledige assortiment?

Bekijk kokers

Over de auteur

Jorrit Slippens

Jorrit is bij Tupak als Rob Geus in een keuken: hij onderzoekt alles. Voornamelijk waar de groeikansen voor Tupak liggen. Waarom hij zijn werk zo boeiend vindt? Dat komt door de onontdekte diversiteit van de sector. Van contact met een breed spectrum van bedrijven tot de 'How It’s Made'-ervaring tijdens fabrieksbezoeken, waar hij het volledige productieproces met eigen ogen ziet. Stilzitten is geen optie, er is altijd werk aan de winkel, uhh, webshop.